al contingut a la navegació Informació de contacte

Cultura i patrimoni

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta. Resseguir el traç de qui antigament habitava aquestes contrades és part del viatge de la memòria que es pot viure a la Noguera.

A la comarca de la Noguera resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres (declarades patrimoni de la humanitat), entre les quals destaquem la cova dels Vilars a Os de Balaguer i la cova del Parco a Alòs de Balaguer, els dòlmens, com són el de Sòls de Riu de la Baronia de Rialb i la Lloella del Llop de Vilanova de Meià, o jaciments de fòssils com la Pedrera també de Vilanova de Meià.

pintures.jpg

dolem-sols-de-riu_banner 2400x700.jpg

2826428Master.jpg

Per entendre i interpretar aquestes èpoques recomanem visitar Seró Espai Transmissor a Artesa de Segre, la Roca dels Bous - Espai Orígens a Sant Llorenç de Montgai, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre i el Museu de la Noguera a Balaguer, i el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià a Vilanova de Meià

20210322_124924.jpg

​Haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs. Destaquen el conjunt arquitectònic de la col·legiata de Sant Pere de Ponts, el monestir de Santa Maria de les Avellanes, el castell de Montsonís i la col·legiata de Sant Pere d’Àger.

CASTELL DE MONTSONIS.jpg

Vells costums i tradicions s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. Altres festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic i Festival Gargar a Penelles.

TRANSSEGRE_A_BALAGUER-wpcf_640x400 (1).jpg

Espais de Memòria de Catalunya

A la Noguera s’han recuperat quatre espais de Memòria: el tossal del Merengue a Camarasa; els búnquers de Foradada; l’itinerari que recorre les restes bèl·liques al voltant del Cap de Pont de Balaguer, amb els búnquers de Palous i la tomba del soldat Josep Montserrat (Camarasa), el tossal de les Forques (la Sentiu de Sió), les trinxeres dels Tossals, de la Font Amarga i de les Pletes (Montgai) i les fortificacions del canal d’Urgell (Preixens); i el Clot de les Bombes a Tartareu (en trobareu tota la informació al web

memorialdemocratic.gencat.cat/ca/espais_de_la_memoria/xarxa_espais_catalunya_cat).

P1200739.JPG