al contingut a la navegació Informació de contacte

Astroturisme

Les condicions naturals del Montsec li permeten aixoplugar-se sota el millor cel de Catalunya i un dels millors del món: baixa pluviometria, alt percentatge de nits serenes, bona estabilitat de les imatges i sobretot la constatació de la baixa contaminació lumínica. En aquestes característiques es fonamenta la seva elecció per construir-hi el Parc Astronòmic Montsec (PAM).

ed-cel-starlight-xavier-villegas-1 815x1200.jpg

El territori Montsec ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la UNESCO. Aquesta distinció l’acredita com un dels millors cels del món per a l’observació astronòmica i per a la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics). Els municipis amb aquestes certificacions són Àger, Alòs de Balaguer, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa i Vilanova de Meià.

Progressivament, i implicats en un projecte comarcal comú, diversos municipis de la Noguera s'han adaptat als requeriments de la certificació per poder ser inclosos en el territori Starlight. Actualment són un total de 13 municipis que han aconseguit la certificació de Reserva Starlight: Algerri, Artesa de Segre, Balaguer, Baronia de Rialb, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Ponts, la Sentiu de Sió i Tiurana.

foto_noguera .PNG

A l'octubre de 2020, aquests 18 municipis de la Noguera van estrenar la nova senyalització que els certifica com a municipis amb un cel sense contaminació lumínica. Els nous cartells informen que s’entra en Zona Starlight, especificant que es tracta d’una àrea on la foscor natural de la nit té un valor especial i està protegida.

starlight.jpg

La làmina total de cel protegit a la Noguera supera a data d’avui els 1.400 Km2, i es preveu que per a la propera renovació de la certificació augmenti el nombre de municipis que se sumin a la Certificació Starlight.

Parc Astronòmic Montsec

​La característica fonamental del Parc Astronòmic Montsec (PAM), nucli del seu caràcter innovador i singular, és el lligam que estableix entre les tres vessants de la seva activitat: recerca-investigació, educació-formació i divulgació-turisme. 

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) està format per l’Observatori Astronòmic del Montsec (OadM), vessant científica i de recerca, i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), vessant formativa-educativa i divulgativa-turística. 

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) acosta el visitant al món de l’astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d’unió entre turisme i ciència. Està format per l’Exposició Permanent sobre astronomia, ciències de l’espai i protecció del cel fosc; pel Planetari l’Ull del Montsec, l’únic planetari Open 3D del món, i pel Parc de Telescopis, que compta amb tres observatoris (un d’ells és un observatori-aula) i diversos telescopis portàtils. El COU ofereix visites conduïdes nocturnes i diürnes.

(Informació i venda d’entrades a: www.parcastronomic.cat)

COU 7.JPG