al contingut a la navegació Informació de contacte

6. Baronia de Rialb

escola_pallerols_10 800x533.jpg

El terme municipal es situa a l’extrem nord-est de la comarca de la Noguera, format per onze nuclis dispersos per arreu de la vall del Rialb, antigues parròquies que s’anaren poblant pels cims d’aquestes muntanyes, des de l’època alt medieval, de fortificacions defensives, masies, esglésies parroquials i capelles.

S’ofereixen visites guiades al monestir de Sant a Maria de Gualter i l’església de Sant Maria de Palau (tel. 973 46 02 34 - www.baroniarialb.cat)

A l’embassament de Rialb és possible la pràctica d’esports nàutics en aigües tranquil·les, com pot ser el paddle surf, el caiac, el lloguer de llanxes motores sense conductor, i per als més petits, la banana arrossegada per una embarcació motora. Els diferents punts d’esports nàutics es troben vora la carretera perimetral, que ofereix unes vistes formidables de l’embassament.

Altres atractius naturals són:

Els gorgs del Riu Rialb, amb zona d’aparcament controlat, es pot gaudir de la flora i la fauna mentre fem senderisme en el camí d’accés als gorgs i de l’església romànica de Sant Martí de Terrassola, una ermita amb més de mil anys d’història, i un mirador dels meandres del Rialb.

El Congost del Forat de Buli és una zona ideal per a la pràctica del barranquisme, perquè és un trajecte d’iniciació, sense ràppels, i per tant accessible a tots els públics.

Senderisme a Pallerols de Rialb, és un municipi ple de corriols i senders per a gaudir de la natura mentre passegem i fem esport a l’aire lliure. Destaca el nucli de Pallerols de Rialb, que és alhora inici i final d’etapa del camí de gran recorregut GR-1 que uneix el Mediterrani i l’Atlàntic pel prepirineu. A Pallerols hi comença el camí de Pallerols a Andorra, una via que van agafar molts fugitius camí de l’exili, i convertida en una via espiritual i d’evasió.

Monestir de Santa Maria de Gualter:

Antic monestir benedictí, seu de l’Oficina de Turisme i del Centre d’Interpretació del Romànic de la Baronia de Rialb. Destaca l’església de planta basilical, que va perdre la coberta en una explosió durant la Guerra de Franco (1936-1939). 

Església de Santa Maria de Palau:

Es considera una de les deu esglésies imprescindibles per conèixer el romànic català. Presenta l’arquitectura amb bandes i arquacions cegues pròpia del primer romànic.

Destaquen les pintures al fresc renaixentistes de l’absis, pintades al damunt de les pintures romàniques originals.

Dolmen de Sòls de Riu:

Aquest monument megalític sorprèn per la puresa de les formes i per ser accessible per tots els costats per a persones amb mobilitat reduïda. Està situat a una àrea de nova creació on també hi ha la petita església romànica de Santa Eulàlia de Pomanyons i unes sitges medievals.

Entre els nuclis agregats destaquen:

La Torra de Rialb, que s’ha convertit en un dels miradors privilegiats de l’embassament de Rialb. Històricament era la capital de la Baronia i destaca l’església, en honor a Sant Iscle i Santa Victòria, considerada única per la seua composició, amb una estructura a mig camí entre una nau i tres naus, i que presenta una original sobreposició de columnes grosses i petites.

Polig, es tracta d’una antiga vila closa d’origen medieval, que encara conserva l’estructura original, amb un destacat conjunt de finestres renaixentistes i portes dovellades. A l’església s’hi troba el famós retaule gòtic de Sant Iscle i Santa Victòria, de pedra policromada. A la pujada cap a la plaça central de la vila s’hi troba l’antic forn de pa comunal, ubicat al mig del carrer, a més d’una premsa d’oli.

Vilaplana, aquest nucli presenta unes vistes i paisatges de la part més oriental de la Baronia, a tocar del Segre. Entre els elements arquitectònics hi ha la petita església romànica de Sant Miquel, del segle XII, recentment restaurada.