al contingut a la navegació Informació de contacte

8. TÉRMENS

_DSC5745.jpg

El Centre Cultural Sant Joan és el principal atractiu de la vila, tant històric com monumental. Es tracta de l'antiga església de Sant Joan, avui reconvertida en centre cultural, encimbellada sobre un turó que domina el marge esquerre del riu Segre, al nord del nucli medieval de Térmens. D’origen romànic, fou reformada en estil gòtic tardà al segle XVI. Cedida al municipi el 1982, es va iniciar un procés de recuperació, i des del 1992 s’utilitza l’edifici com a centre cultural. 

L’actual església parroquial consagrada el 1966 rep el títol de Santa Maria, com la primitiva parroquial, abans que en 1584 fos traslladat el culte al vell temple de Sant Joan. Dissenyada per l'arquitecte Isidre Puig i Boada, destaca el campanar, de planta circular, amb una alçada de 23,19 m. Propers a aquesta església hi ha l’edifici del convent, la rectoria i la capella, que fou l’antiga seu d’un col·legi de religioses agustines.

El poble conserva l’antic safareig, encara avui ple d’aigua. També s’hi pot visitar el Pou de les Bruixes, lloc on es reunien segons les llegendes del poble, i les restes del Molí del Comendador, de l’època medieval, i possiblement en funcionament fins als primers anys del segle XX.