1. BALAGUER
Per visitar Balaguer es poden consultar els horaris d’obertura dels monuments i contractar visites guiades a l’Oficina de Turisme de Balaguer i al Museu de la Noguera (tel. 973 445 194 – www.balaguer.cat/turisme - www.museucn.com). La majoria de visites són ideals per a famílies i estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.
Proposta de visites
1. Plaça Mercadal:
El Mercadal ha estat des de sempre l'espai de celebració de fires i mercats. A Balaguer es celebra mercat des del 1211 i a partir del segle XIV, quan es va crear la plaça Mercadal, el mercat s’hi va traslladar. Es tracta d’un important esdeveniment comercial per a la comarca, però també de trobada de la població de la Noguera. Les dimensions de la plaça, 8.100 m2 i 98 porxos, la converteixen en la plaça porxada més gran de Catalunya. La presideix des de l'Edat Mitjana la seu de la Paeria.
2. Barri Jueu:
La creació d’aquest barri data de l’any 1333, amb l’expulsió de la comunitat jueva a fora del nucli urbà del Balaguer medieval. S’hi conserva l’antiga sinagoga, transformada en església del Miracle.
3. Museu de la Noguera:
Un museu diferent, on podreu copsar tota l’esplendor de la Catalunya medieval: el refinat món andalusí, un univers d’olors, sons i colors i la culta cort dels comtes d’Urgell a Balaguer. Demaneu les visites audioguiades i teatralitzades.
4. Muralla gòtica (s. XIV):
El passeig per la muralla gòtica us permetrà una visió panoràmica de la ciutat de Balaguer i de tota la plana d’Urgell. L’inici de la construcció data de la segona meitat del segle XIV, després que la ciutat ampliés els seus barris en direcció sud per encabir-hi la Jueria. La nova muralla responia també a un canvi en les tècniques de guerra ja que s’havia incorporat l’artilleria als exèrcits i calien murs molt més alts per protegir la població.
5. Església de Santa Maria:
La comtessa Cecília de Comenge en va començar la construcció el 1351 però no es va poder consagrar l’església fins al 1558. És un edifici gòtic d’una sola nau amb capelles entre els contraforts i voltes de creueria des d’on ens observen, decorant les claus de volta, diferents sants, patrons dels gremis i confraries de Balaguer.
6. Centre històric:
Hi destaquen els carrers d’aires medievals com el carrer d’Avall i el Major, les places interiors com la plaça del Pou i la de Sant Salvador, l’antic safareig públic de la Reguereta, i el porticat carrer del Pont, que mira el riu Segre.
7. Castell Formós (s. IX)
Construït l’any 897 per Lubb b. Ahmat al-Qasi, senyor de la Marca Superior d’al-Àndalus. Després de la conquesta cristiana, a mitjan segle X s’hi edificà el palau de la Suda, que els comtes d’Urgell convertiren en la seva residència. Fou parcialment destruït durant el setge de 1413 pel rei Ferran I d’Antequera.
8. Santuari del Sant Crist:
En aquest mateix indret hi havia la mesquita-aljama de la ciutat andalusina que, després de la conquesta de 1105, fou convertida en la parròquia de Santa Maria d’Almatà i poc després s’hi construí un temple romànic. La fundació del convent annex de les monges de Santa Clara al segle XIV inicià el culte a la imatge miraculosa del Sant Crist que, segons la llegenda, arribà a Balaguer remuntant el riu Segre. L’edifici actual és fruit d’una ampliació moderna, però encara es pot observar l’antiga façana romànica amagada a ponent de l’església.
9. Parc Arqueològic del Pla d’Almatà:
Al parc arqueològic del Pla d’Almatà hi podeu visitar les restes de l’antiga ciutat andalusina de Balaghí, on arqueòlegs i investigadors treuen a la llum la muralla, els carrers i les cases que permeten fer-nos una idea de com vivien els balaguerins i les balaguerines del segle XI.
10. Convent de Sant Domènec (s. XV)
Fou voluntat del comte d’Urgell Ermengol X, que en deixà ordenada la fundació en el seu testament de 1314. Actualment se’n conserven l’església, el claustre i part de les dependències monacals. El temple perdé dos capelles i la façana durant la Guerra de Successió al segle XVIII.
11. Centre d’Interpretació de l’Or del Segre:
Descobriu què amaga el riu Segre sota les seves aigües entre les arenes daurades que baixen des del Pirineu i s’aturen davant la ciutat. Al Centre d’Interpretació de l’Or us ensenyaran com separar l’or de la sorra i quins minerals l’acompanyen en el seu llarg viatge des de les muntanyes. Visita ideal per a famílies.
12. Antic Monestir de Santa Maria de les Franqueses:
Fou voluntat de la comtessa Dolça de Foix, que en començà la construcció el 1186 i el posà sota el domini de l’ordre del Cister. Hi visqué una important comunitat de monges fins al segle XV, moment en què passà a Poblet. L’any 1700 fou venut al noble Francesc de Portolà.
Celler Costers del Sió (Balaguer):
Ofereixen visites guiades al celler, en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs. Hi ha l’opció de visitar les instal·lacions ramaderes (tel. 973 424 062 – www.costersio.com).