al contingut a la navegació Informació de contacte

Miradors estel·lars a la Noguera

S’han instal·lat als municipis d’Artesa de Segre, Tiurana i Vilanova de Meià.

Mirador estel·lar de Tiurana
Mirador estel·lar de Tiurana

DIMECRES 23 MARÇ 2022

El Consell Comarcal de la Noguera amb la col·laboració de l’Ajuntament de cada municipi, han instal·lat tres miradors estel·lars en diferents ubicacions de la serra del Montsec que, gràcies a la manca de contaminació lumínica, permeten una bona observació astronòmica del cel nocturn.

Aquesta acció forma part del projecte europeu Pirineus La Nuit, del qual es soci el Consell Comarcal de la Noguera, i que es defineix com una estratègia pirinenca per millorar la qualitat dels ecosistemes transfronterers per protegir i millorar la foscor natural nocturna. També en són socis 2 entitats navarreses i 3 de franceses, i està finançat pels fons europeus POCTEFA.

En aquests miradors hi ha instal·lats un indicador de l’estrella polar (Polaris) que permet localitzar-la a la cua de l’Óssa Menor i un plafó rodant que cal col·locar en la data de l’observació. A ull nu s’hi localitza l’esmentada Óssa Menor (Ursa Minor) i la resta de constel·lacions circumpolars que sempre podem veure en la nostra ubicació geogràfica, encara que en diferents posicions: l'Óssa Major (Ursa Major), el Drac (Draco), Cefeu (Cepheus) i Cassiopea (Cassiopeia). A la roda també es marquen els canvis d'estacions: Equinoccis (EQ) i Solsticis (SL). Per completar la informació, hi ha instal·lat un plafó fix on s’explica com observar el cel nocturn.

La ubicació dels miradors astronòmics és:

  • Vilanova de Meià (la Lloella del Llop):   Lat: 42º 0’ 38’’ N ; Lon: 1º 0’ 0’’ E
  • Tiurana (Ermita de Sant Ermengol): Lat: 41º 57’ 54 ‘’ N ; Lon 1º14’ 53’’E
  • Artesa de Segre (el Castellot): Lat: 41º 53’ 30’’N ; Lon 1º 03’ 24’’ E

La participació en el projecte PLN reforça la valorització i la protecció del cel fosc estrellat de la Noguera i complementa les actuacions dels municipis de la comarca per ser certificats com a zona Starlight. Actualment, 5 municipis han obtingut la certificació de destinació i reserva Starlight (Àger, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià), i 13 més la de reserva (Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Ponts, Oliola, Tiurana i la Baronia de Rialb).