al contingut a la navegació Informació de contacte

La temporada 2022 del Parc Astronòmic del Montsec incorpora la projecció de dues noves pel·lícules al planetari

L’Astronòmic inicia la nova temporada aquest divendres 18 de febrer

Presentació de la temporada 2022 del PAM a la Delegació del Govern a Lleida
Presentació de la temporada 2022 del PAM a la Delegació del Govern a Lleida

DIMARTS 15 FEBRER 2022

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) donarà el tret de sortida a la nova temporada 2022 aquest divendres 18 de febrer a la tarda. Una nova campanya en què l’equipament ubicat al poble d’Àger, a la comarca de la Noguera, ha preparat una proposta d’activitats i esdeveniments en plena natura per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la Serra del Montsec.   

Així ho han anunciat el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, acompanyat del president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, de l'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, i del director del Parc Astronòmic Montsec, Salvador J. Ribas, en el transcurs de la presentació de les novetats de la temporada.

Entre l’àmplia proposta d’esdeveniments previstos per a aquesta temporada, destaca la projecció a les visites nocturnes familiars de la nova pel·lícula ‘Beyond the sun - Cercant una nova Terra’, que pretén fomentar la divulgació científica entre els més petits. A les visites nocturnes generals, també es projectarà una nova pel·lícula, ‘Desvelant l’Univers Invisible’, que mostra les tècniques més avançades que actualment s'utilitzen per observar els racons més amagats de l'Univers.

Una altra de les novetats destacades d’enguany és la programació de la 12a edició del cicle “Música sota les Estrelles”, que amplia fins a cinc les vetllades de concerts per donar resposta a la gran acollida que aquesta proposta obté any rere any. Les trobades del cicle, amb periodicitat mensual entre juny i novembre, conformen una experiència única que combina una sessió d’astronomia nocturna amb un concert a l’espai del planetari. La iniciativa, a més, permet la projecció de grups i cantautors catalans en un espai insòlit.

Paral·lelament, durant el 2022 també es manté en programació el Festival d’Astronomia, que tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 8a edició, compta amb un ampli recull d’activitats de divulgació científica, culturals i d’oci orientades al públic familiar amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme. 

Efemèrides astronòmiques del 2022

Pel que fa als esdeveniments astronòmics més destacats del 2022 és important mencionar que enguany hi haurà 2 “Superllunes”. També es podrà observar a Catalunya un eclipsi total de lluna i un eclipsi parcial de sol, així com les tradicionals pluges d’estrelles de les ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’ al voltant de l’11 d’agost.

Així mateix, del 7 al 17 de desembre es podrà veure la pluja d’estels Gemínids, que es preveu la més intensa del 2022 (fins a 150 meteors/hora), entre altres fenòmens astronòmics.

L’Astronòmic, un referent internacional

L’any 2020 el PAM va ser guardonat als Premis Internacionals Starlight en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Un guardó que se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el 2019.

Avui dia, es continua treballant en la difusió de l’astronomia que s’hi desenvolupa i referma la seva activitat divulgadora, de recerca i el seu compromís amb la protecció del cel contra la contaminació lumínica.

Més informació: www.parcastronomic.cat